دامنه ( Domain ) چيست؟
معادل کلمه قلمرو مي باشد، هر فرد حقيقي يا حقوقي مي تواند صاحب يک يا چند دامنه در اينترنت باشد. دامنه نامي است که هميشه با يک پسوند همراه بوده و با نقطه از آن جدا ميشود. ترکيب “نام” بهمراه “پسوند” يک دامنه را تشکيل مي دهد و هر يک به تنهايي دامنه محسوب نميشود، به عنوان مثال “partiaweb.com” يک دامنه است که از ترکيب “partiaweb” و “com.” تشکيل شده است و در اينترنت به اين شکل آدرس دهي مي شود : http://www.partiaweb.com . در ميان فارسي زبانان گاهاً از کلماتي همچون “دامين” و “دومين” نيز بجاي “دامنه” استفاده مي شود.
رابطه دامنه ( Domain ) با ميزباني وب ( Web Hosting ) چيست؟
Domain نامي است که شما براي سايت خود انتخاب مي کنيد و Web Hosting ميزباني است که به Domain شما سرويس دهي مي کند ، مانند اختصاص فضا ، Email و …
براي انتخاب Domain مناسب چه معيارهايي را بايد در نظر بگيرم ؟
پسوند آن مناسب با نوع فعاليت وب سايت يا مجموعه شما باشد،
در صورت امکان كوتاه باشد،
املاي روان و صريحي داشته باشد،
فهرست Domain هاي قابل ثبت از طريق پارتیا وب را کجا مي توانم ببينم؟.
براي مشاهده فهرست آن اينجا کليک نمائيد
چطور مي توانم از وضعيت ثبت شدن يا نشدن Domain مورد نظرم مطلع شوم ؟
ميتوانيد به قسمت جستجوی دامنه مراجعه نمائيد و از وضعيت ثبت و مشخصات مالکيت هر Domain مطلع شويد .
در انتخاب Domain از چه کاراکترهايي مي توانم استفاده کنم ؟
کارکترهاي مجاز عبارتند از : حروف a تا z ، اعداد 0 تا 9 و خط تيره ( – ).
نام دامنه نمي تواند با خط تيره ( – ) شروع يا خاتمه يابد.
حروف کوچک و بزرگ تفاوتي نمي کند.
در انتخاب Domain از چه پسوند هايي مي توانم استفاده كنم ؟
پسوند هاي زيادي براي اهداف مختلف وجود دارند كه متداولترين آنها عبارتند از : com , .net , .org , .biz , .info. , … انتخاب آنها بستگي به نوع استفاده شما دارد ، به طور مثال در صورتي كه تمايل به راه اندازي يك وب سايت با مقاصد تجاري را داريد مي توانيد از پسوند com. مخفف Commercial و يا biz. مخفف Business استفاده نماييد ، بديهي است در اينحالت استفاده از پسوندي مانند net. كه مربوط به سرويس دهندگان اينترنت و شبكه مي باشد مناسب نيست. براي مشاهده فهرست پسوندهاي قابل ثبت توسط پارتیا وب اينجا کليک نمائيد.
چگونه مي توانم Domain مورد نظر خود را به ثبت برسانم ؟
براي اين کار ابتدا مي بايست عضو شويد، در صورتي که Domain مورد نظر شما قبلا ثبت نشده باشد ، با قرار دادن اعتبار درحساب خود مي توانيد آن را به صورت Online بلافاصله به ثبت برسانيد.
آيا مي توانم Domain خود را براي هميشه به ثبت برسانم ؟
خير ، مي توانيد مدت ثبت آن را از 1 تا 10 سال تعيين کنيد ، ضمن اينکه مي توانيد قبل از به پايان رسيدن دوره ثبت ، براي تمديد آن اقدام نمائيد .
آيا Domain به نام من به ثبت خواهد رسيد ؟
بله ، Domain توسط شما و به نام شما به ثبت مي رسد .
آيا مي توانم مشخصات مالک Domain را بعد از ثبت تغيير دهم ؟
بله ، در هر لحظه از شبانه روز مي توانيد مشخصات مربوط به مالکيت Domain خود را تغيير دهيد . بدیهی است این فرآیند برای دامنه کشورها (به عنوان مثال .ir) این عمل طبق شرایط و قوانین جاری کشور ، همراه با هزینه امکان پذیر میباشد .
آيا مي توانم NS هاي سرويس دهنده Domain خود را تغيير دهم ؟
بله ، در هر لحظه از شبانه روز مي توانيد سرويس دهنده Domain خود را تغيير دهيد .
ثبت دامنه هاي مختلف ir چه شرايطي دارد؟
ثبت دامنه ir : بدون شرايط، براي تمامي اشخاص حقيقي و حقوقي مقيم ايران آزاد است .
ثبت دامنه co.ir : نيازمند ارسال کپي روزنامه رسمي-آگهي تاسيس شرکت مربوطه (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه ac.ir : نيازمند ارسال کپي درخواست مکتوب در سربرگ و همچنين کپي تائيديه وزارت علوم (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه sch.ir : نيازمند ارسال کپي درخواست مکتوب در سربرگ و همچنين کپي تائيديه وزارت آموزش و پرورش (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه gov.ir : نيازمند ارسال کپي درخواست مکتوب در سربرگ سازمان دولتي مربوطه (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه net.ir : نيازمند ارسال کپي مجوز ISP مربوطه (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه org.ir : نيازمند ارسال کپي روزنامه رسمي موسسه غير انتفاعي مربوطه (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ثبت دامنه id.ir : نيازمند ارسال کپي شناسنامه متقاضي (از طريق دورنگار يا پست الکترونيک)
ICANN چيست؟
ICANN – يک سازمان بين المللي ميبا شد و در ساحل Del Rey در كاليفرنيا قرار دارد. اين سازمان امروزه بمنظور كنترل و مديريت بهتر بر منابع اينترنت در كنار حجم قابل توجه مسئوليتها كه عمدتاً مربوط به gTLD ها ميباشد، 13 سرور اصلي را در دنيا تعيين نموده كه با نام سرورهاي Backbone شناخته ميشوند و با حروف A تا M نامگذاري شده اند. ICANN در حال حاضر بيش از 850 مرکز ثبت دامنه تائيد شده در سراسر دنيا دارد که به آنها ICANN Approved Registrar مي گويند.
منظور از Registrar چيست؟
– Registrar ها مراکز رسمي ثبت و نگهداري دامنه و تحت نظارت سازمان ICANN مي باشند که ثبت دامنه هاي متداول (gTLD) را بايد از طريق آنها انجام داد. تعدادي از فعال ترين اين Registrar هاعبارتند از : Network Solutions ، OpenSRS (Tucows) ، Directi ، OnlineNIC ، Domain People ، Enom ، BulkRegister ، Register.com ، Yahoo و … فهرست کامل اين Registrar ها را ميتوانيد در آدرس http://www.internic.net/alpha.html مشاهده فرمائيد.
منظور از gTLD چيست؟
مخفف Generic Top Level Domain و به معني Domainهاي سطح بالاي عمومي مي باشد. مانند: mobi , .info , .biz , .org , .net , .com. , …
آيا براي ثبت Domain هاي gTLD شرايط خاصي وجود دارد؟
خير ، ثبت Domain هاي gTLD براي عموم آزاد است.
منظور از CcTLD چيست؟
مخفف Country Coded Top Level Domain و به معني Domainهاي سطح بالاي کد کشورها مي باشد. مانند: co.uk , .co.ir , .de , .ir. و ..
پارتیا وب ثبت Domainها را توسط کدام Registrar انجام مي دهد؟
ثبت Domainهاي gTLD را توسط Enom و Onlinenic ، و ثبت دامنه هاي ccTLD ايران را از طريق مرکز پژوهشگاه دانشهاي بنيادي ايران (مرکز تحقيقات فيزيک نظري) و دیگر دامنه های مربوط به کشورها را از طریق آن کشور انجام مي دهد.
آيا پس از ثبت Domain، پارتیا وب به من شناسه کاربري و کلمه عبور براي تغييرات مستقيم در Domain از قبيل Whois و NS را خواهد داد؟
بله
آيا “انتقال Domain” با “انتقال Hosting” تفاوت دارد؟
بله ، نحوه انتقال آنها کاملاً متفاوت است.
براي انتقال Domain به چه اطلاعاتي نياز دارم؟
هنگامي که شما قصد داريد Domain خود رامثال: ( test.com) از جايي به جاي ديگر(مثلاً از يک شرکت به يک شرکت ديگر) منتقل نمائيد، بهتر است نام Registrar هر يک از طرفين مبداء(انتقال دهنده) و مقصد(انتقال گيرنده) را بدانيد.
نام Registrar مبداء(انتقال دهنده) دامنه ام را از کجا بايد بدانم؟
در قسمت جستجوی دامنه ، نام دامنه خود را وارد نمائيد، بعد از سطر Domain Name ، در سطر Registrar نام Registrar فعلي دامنه شما نمايش داده مي شود.
نام Registrar مقصد(انتقال گيرنده) دامنه ام را از کجا بايد بدانم؟
از شخص يا شرکتي که قصد داريد دامنه خود را به آنجا منتقل نمائيد بپرسيد.
نام Registrar پارتیا وب چيست؟
Enom , Onlinenic
آيا ممکن است يک Domain در داخل يک Registrar بين اعضاء آن Registrar ( به عنوان مثال بين دو شرکت که هر دو توسط OnlineNIC دامنه ها را ثبت مي کنند ) انتقال يابد؟
بله
آيا انتقال Domain بين Registrar هاي مختلف، اجباراً همراه با يکسال تمديد خواهد بود؟
بله ، و در بعضي Registrar ها مانند OnlineNIC انتقال بين اعضاء آن نيز مشمول يکسال تمديد اجباري مي باشد.
من مي خواهم Domain خود را که قبلاً توسط شرکت ديگري ثبت نموده ام به پارتیا وب منتقل نمايم، Registrar مبداء (انتقال دهنده Domain من( OnlineNIC است ، با توجه به اينکه Registrar مقصد(انتقال گيرنده) يعني پارتیا وب نيز OnlineNIC است براي انتقال چطور بايد عمل کنم؟
کافيست شماره اشتراک پارتیا وب در OnlineNIC شماره : 301507 را به شرکت مورد نظر اعلام نموده و درخواست نمائيد تا دامنه شما را به اين شماره در OnlineNIC منتقل نمايد، سپس با واحد پشتيباني پارتیا وب تماس گرفته تا عمل انتقال را تائيد کنند. توجه داشته باشيد که انتقال دامنه با يکسال تمديد همراه خواهد بود که با زدن دکمه تائيد، اجباراً توسط OnlineNIC انجام ميشود پس قبل از تماس با واحد پشتيباني ، مي بايست در حساب کاربري خود در پارتیا وب به اندازه يکسال تمديد دامنه اعتبار قرار داده باشيد.
من مي خواهم Domain خود را که توسط پارتیا وب ثبت نموده ام به شرکت ديگري منتقل نمايم، من مي دانم که Registrar پارتیا وب (انتقال دهنده) OnlineNIC است ، با توجه به اينکه Registrar مقصد(انتقال گيرنده) يعني شرکت مذکور نيز OnlineNIC است براي انتقال چطور بايد عمل کنم؟
کافيست شماره اشتراک OnlineNIC شرکت مذکور را به واحد پشتيباني پارتیا وب اعلام نمائيد تا دامنه شما را به شماره اشتراک OnlineNIC مورد نظرتان منتقل نمايد. توجه داشته باشيد که واحد پشتيباني براي جلوگيري از سرقت دامنه و کسب اطمينان از اطلاع شما در مورد عمل انتقال ، قبل از انجام اين کار با مشخصات پروفايل شما تماس خواهد گرفت.
من مي خواهم Domain خود را که قبلاً توسط شرکت ديگري ثبت نموده ام به پارتیا وب منتقل نمايم، اما Registrar مبداء (انتقال دهنده Domain من( OnlineNIC نيست ، با توجه به اينکه Registrar مقصد(انتقال گيرنده) يعني پارتیا وب OnlineNIC است براي انتقال چطور بايد عمل کنم؟
براي اين کار ابتدا بايد وارد کنترل پنل دامنه شويد و در داخل کنترل پنل “دامنه” مشخصات صاحب امتیاز دامنه ، حتماً ایمیل شما باشد و بعد در صورت نداشتن کد AuthCode ، این کد را از شرکت ثبت کننده گرفته و در خواست باز کردن قفل انتقال را میدهید .با اعلام نمودن نام دامنه خود ،به بخش پشتیبانی پارتیا وب سيستم بصورت خودکار امکان سنجي برقراري شرايط را بر روي دامنه شما انجام ميدهد و در صورت برقراري شرايط انتقال، وجه يک سال تمديد Domain را از حساب کاربري شما به صورت امانت برداشت ميکند و عمليات انتقال شروع مي شود، سپس پارتیا وب از طريق OnlineNIC يک درخواست مبني بر انتقال Domain شما به Registrar فعلي آن ارسال ميکند. بلافاصله پس از ارسال درخواست يک نامه الکترونيکي براي دريافت تائيديه به Administrative Email شما ( از طرف هر دو Registrar يعني OnlineNIC و Registrar فعلي آن ) ارسال مي شود و شما بايد اين در خواست ها را تائيد کنيد که در صورت تائيد نامه هر دو Registrar عمل انتقال بين Registrar ها انجام مي شود. در صورتي که عمل انتقال با موفقيت انجام گيرد Domain شما يک سال تمديد خواهد شد و در حساب کاربري شما در پارتیا وب قرار خواهد گرفت ، در غير اين صورت وجه تمديد برداشت شده عيناً به حساب شما عودت داده مي شود.
من مي خواهم Domain خود را که توسط پارتیا وب ثبت نموده ام به شرکت ديگري منتقل نمايم، من مي دانم که Registrar پارتیا وب (انتقال دهنده) OnlineNIC است ، اما با توجه به اينکه Registrar مقصد(انتقال گيرنده) يعني شرکت مذکور OnlineNIC نيست ، براي انتقال چطور بايد عمل کنم؟
براي اين کار ابتدا مي بايست به شرکت مذکور مراجعه نمائيد تا درخواست انتقال از طرف Registrar آن شرکت صورت پذيرد ، بعد از ارسال درخواست شرکت مذکور، از طرف هر دو Registrar يک نامه الکترونيکي ( که به Domain Administrative Email شما ارسال مي شود ) دريافت خواهيد کرد، در صورت تائيد هر دو نامه، Domain شما به شرکت مذکور منتقل خواهد شد.
براي انتقال Domain از يک Registrar به يک Registrar ديگر ( به عنوان مثال از Network Solutions به OnlineNIC )چه شرايطي بايد برقرار باشد؟
1 -بيش از 60 روز از ثبت و يا آخرين انتقال Domain به Registrar فعلي آن گذشته باشد.
2 – حداقل 1 روز به تاريخ پايان Domain باقي مانده باشد.
3 – دريافت Authorization Code از Registrar فعلي Domain اين کد براي امنيت بيشتر در نقل و انتقالات Domain بين Registrar ها مي باشد و در هنگام انتقال Domain ميبايست اين کد را از Registrar فعلي Domain دريافت نمود .
براي انتقال Domain بين اعضاء OnlineNIC چه شرايطي بايد برقرار باشد؟
فقط تائيد هر يک از اعضاء انتقال دهنده و انتقال گيرنده .
آيا انتقال Domain از شرکتهاي ديگر به پارتیا وب ، چه از OnlineNIC انجام شود و چه از Registrar هاي ديگر هزينه آن متفاوت است؟
خير ، در هر حالت فقط هزينه يک سال تمديد Domain دريافت مي شود .
آيا هر بار انتقال Domain از يک شرکت به شرکت ديگر با يکسال تمديد اجباري همراه است؟
بله
آيا براي انتقال Domain به پارتیا وب به غير از هزينه يکسال تمديد هزينه ديگري هم بايد بپردازم؟
خير
آيا هر بار انتقال Domain از يک شرکت به شرکت ديگر با يکسال تمديد اجباري همراه است؟
بله
آيا براي انتقال Domain از پارتیا وب به يک شرکت ديگر بايد هزينه اي بپردازم؟
خير، پارتیا وب براي انتقال Domain شما به شرکت هاي ديگر هيچ هزينه اي دريافت نميکند و نهايت همکاري را با شما انجام مي دهد.
انتقال Domain در صورتي که بين دو Registrar متفاوت انجام شود ( به عنوان مثال از Network Solutions به OnlineNIC )، چقدر طول مي کشد؟
بسته به سرعت عمل تائيد مدير Domain ، نسبت به Email هايي که از هر يک از Registrar ها دريافت مي کند، از 1 تا 10 روز ممکن است به طول بيانجامد.
مدير Domain کيست؟
مدير Domain کسي است که در قسمت Administrative Contact آن Domain مشخصات او قيد شده باشد و مهمترين قسمت اين مشخصات Email آن مي باشد، زيرا در هنگام انتقال Domain از يک Registrar به يک Registrar ديگر نامه هاي تائيديه به اين Email ارسال خواهند شد.
انتقال Domain در صورتي که بين اعضاء (OnlineNIC يعني شرکت هايي که با OnlineNIC دامنه ها را ثبت مي کنند ) انجام شود ، چقدر طول مي کشد؟
به محض ارسال و تائيد هر دو شرکت که معمولاً در يک روز انجام مي شود.
آيا وقتي Domain را از يک شرکت به يک شرکت ديگر(چه OnlineNIC به OnlineNIC و چه بين Registrarهاي متفاوت) انتقال مي دهم ، در طول مدت انتقال سرويس ميزباني (Host) سايت من قطع و يا دچار اختلال مي شود؟
خير ، حتي براي يک ثانيه
آيا وقتي Domain را از يک شرکت به يک شرکت ديگر انتقال مي دهم حتماً بايد Hosting آن را هم انتقال دهم؟
خير ، لزومي ندارد.
آيا پارتیا وب در هنگام انقضاء Domain به من اطلاع خواهد داد؟
بله ، پارتیا وب در 20 روز پایانی تاريخ Domain از طريق Email و SMS شما را مطلع مي سازد.
آيا در صورتي که Domain خود را تمديد نکنم بلافاصله بعد از تاريخ انقضاء قابل ثبت خواهد بود؟
خير
بعد از تاريخ انقضاء Domain تا چه مدت فرصت تمديد وجود دارد و با چه هزينه اي؟
Domain هاي gTLD ( مثل com , net , … ) حداکثر تا 15 روز بعد از تاريخ انقضاء بدون جريمه و هزينه اضافي قابل تمديد خواهند بود اما بعد از آن تا حدود 15 روز وارد دوره Redemption-Period مي شوند که تمديد Domain در اين دوره مشمول 160$ جريمه سازمان ICANN علاوه بر هزينه يک سال تمديد آن خواهد بود ، در صورتي که در اين دوره نيز تمديد نشود وارد دوره Pending-Delete مي شود که در اين دوره امکان تمديد Domain تحت هيچ شرايطي( حتي با پرداخت جريمه ) وجود نخواهد داشت که در مجموع با گذشت 70 الي 90 روز از تاريخ انقضاء Domain ، مجدداً براي ثبت آزاد خواهد شد و هر شخصي که آن را مجدداً ثبت نمايد مالک قانوني آن خواهد بود.
آيا مي توانم فقط Domain ثبت کنم و براي آن Web Hosting تهيه نکنم؟
بله
من يک Domain ثبت کرده ام ، چرا وقتي نام Domain خود را در Browser وارد مي کنم هيچ چيزي نمايش داده نمي شود؟
علت اين است که براي Domain خود Host تهيه نکرده ايد.
من يک Domain با پارتیا وب ثبت نموده ام ، اکنون مي خواهم به جاي استفاده از Host پارتیا وب و شرکت هاي ديگر از Host خودم استفاده کنم که IP هم دارم ، براي اتصال Domain ثبت شده ام به IP که دارم چطور بايد عمل کنم؟
براي اين کار لازم است براي Domain ثبت شده خود NS هم ثبت نمائيد ، به منظور ثبت NS براي Domain خود مي بايست با واحد پشتيباني تماس گرفته و IP خود را اعلام فرمائيد. ثبت هر NS براي مشترکين Web Hosting مشمول 150.000 ريال کارمزد مي باشد.
آيا امکان عودت هزينه ثبت و يا تمديد Domain ، پس از ثبت و يا تمديد وجود دارد؟
خير ، زيرا امکان لغو ثبت و يا تمديد وجود ندارد.